12 tips til å roe seg selv ned

Kjenner du ofte at du blir overveldet av vonde følelser? Kjenner du at bekymring, stress, frykt og angst sniker seg på? Kjenner du at du mister taket og har lyst til å flykte unna? Eller føler du deg så sliten at du bare vil gjemme deg under dyna og ikke stå opp?

Her kommer noen tips til å stabilisere følelsene dine der og da. Her og nå. Du er den beste ressursen du har til å roe deg selv ned.

 1. Kjenn føttene dine mot underlaget. Stryk føttene mot teppet eller gulvet, eller beveg tærne inni skoene. Hvordan kjennes det?
 2. Kjenn på armlenene på stolen, og stoffet på sofaen og klærne dine. Legg merke til farger, strukturer, om det er glatt eller ruglete, kaldt eller varmt, mykt eller hardt.
 3. Strekk på kroppen. Strekk armene høyt over hodet og bakover, rull på skuldrene, rist på armene, gå noen steg.
 4. Kikk rundt i rommet. Ser du noe som du synes det er godt å feste blikket på? En farge, en form, en figur, noe vakkert?
 5. Pust rolig. Behold øynene åpne. Kjenn etter hvordan luften fyller hele magen og la det høres når du puster ut.
 6. Finn fram et glass med vann, eller en kopp kaffe eller te. Hold med begge hendene rundt glasset eller koppen. Kjenn at det er kaldt eller varm. Ta en liten slurk. Kjenn væsken i munnen, og at den renner nedover inni halsen når du svelger.
 7. Spill noe musikk du liker. Noe rolig eller noe fengende som gjør at du får lyst til å synge med eller danse. Du bestemmer.
 8. Ring en venn eller et familiemedlem. Det kan være godt å ikke være alene når du føler deg engstelig eller deppa. Selv om dere snakker om vær og vind og hverdagslige emner, hjelper det deg til å tenke på noe annet og løfter deg litt. Lytt ekstra godt til den andres stemme. Kjenn på at du ikke er alene.
 9. Gjør noe du liker å gjøre. Du kan for eksempel tegne, male, strikke, bake, løse et kryssord, skrive noen linjer, lese et magasin/en bok eller se en film. Lag deg for eksempel noe popcorn, kryp under teppet i sofaen, kos med katten, hunden eller et mykt kosedyr og la deg rive med inn i bokens eller filmens handling.
 10. Gå en tur. Å bevege seg gjør alltid godt, og natur virker beroligende på nervesystemet. Kjenn og pust inn den friske luften. Legg merke til trærne, stråene, utsikten, boligene, hagene, menneskene og vinduene du går forbi.
 11. Ta deg en dusj eller et bad. Kjenn vannet mot huden din.
 12. Bruk tid i stillhet og bønn. Å vende tankene sine mot noen som er større enn deg selv, gjør godt. «Kast all deres bekymring på ham, for han har omsorg for dere» står det i 1 Pet 5:7 i Bibelen. Gud har omsorg for deg. Når du kommer til ham med dine dypeste, indre lengsler, vil han fylle deg med sin fred og komme med sitt lys inn i ditt mørke.

Photo by Khanh Le on Pexels.com

Når du er rolig, kan du planlegge og begynne å lage din helt egne «roe meg selv ned-boks». Finn en boks du liker, gjerne med fine farger og strukturer du kan se på og kjenne på. Oppi boksen kan du legge ting som gir deg gode assosiasjoner og gode følelser å se på, kjenne på, smake på, høre på og lukte på.

Putt oppi en eske med favorittpastillene eller favorittdropsene dine. De både smaker og lukter, og esken eller plasten de ligger i, kan kjennes på og ses på. Du kan riste på pastillene, høre lyden av at de danser eller blir kastet rundt i esken. Eller du kan gni på plastikken sånn at den knitrer. Putt oppi noe annet vakkert, for eksempel et smykke, en ring, et lite bilde, en blomst, en vakker stein, et hjerte, et skinnende snøfnugg og fargerike lekediamanter. Noe du synes er fint.

Ha denne helt unike boksen med deg i veska overalt hvor du er. Bruk den når du trenger den. Bare tanken på at den er der, kan noen ganger også hjelpe. Legg den gjerne også på stuebordet eller nattbordet, om det kjennes godt og gir trygghet. Legg merke til at den er der når du går forbi.

Å bruke alle sansene aktivt, roer deg ned.

Ta vare på deg selv. Vær åpen, ikke-dømmende og snill med deg selv. Du fortjener godhet og omsorg. Kjenn etter på egne behov og gi deg selv det du trenger. Eller be om hjelp og ta imot omsorgen andre vil gi deg.

Det finnes godhet. Også for deg.

Tekst: Grace Synnøve Torsøe Johansen, Ord Underveis

Photo by Anna Urlapova on Pexels.com

Forfatter: ordunderveis

Jeg er sjelesørger og psykoterapeut under utdanning ved International Psychotherapy School in Christian Culture. Følg gjerne bloggen min, der jeg skriver om psykisk helse, troen og livet. Jeg tilbyr personlige samtaler med mennesker som trenger å rydde i tanker og følelser og bearbeide vonde opplevelser. Jeg er også et språkmenneske og tilbyr språkvask og korrekturlesing av tekster. I tillegg tilbyr jeg foredrag om sjelesørgeriske og psykologiske temaer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: